Blog

Co daje i jak wygląda recykling papieru?

Dziś nieco odejdziemy od tematu ekologicznych jednorazówek dla gastronomii, ale opowiemy o procesie, który jest z nimi nierozłącznie związany - mowa o recyklingu papieru. Jeśli chodzi o "jednorazówki", to spora część asortymentu wykorzystywanego w lokalach gastronomicznych jest wykonana właśnie z tego tworzywa. W związku z tym część tych produktów pochodzi z recyklingu lub, przy odrobinie zaangażowania ze strony klientów i obsługi, do niego trafia. W tym wpisie przedstawimy cykl nadawania drugiego życia papierowi (wbrew pozorom to bardzo interesujące!), pokażemy na co zwrócić uwagę zanim wyrzucimy produkt z tego tworzywa do niebieskiego kontenera, a na koniec podrzucimy parę ciekawostek związanych z jego produkcją.

Czytaj więcej
Lunchbox dla dziecka to znacznie więcej niż tylko śniadaniówka

Kalorie, wartości odżywcze, diety, ilość posiłków - temat (zdrowego) odżywiania to bardzo skomplikowany temat i ludzie podchodzą do tego na rozmaite sposoby. Wszystko to ewoluuje w czasie i niektóre sugestie sprzed parunastu lat dotyczące jedzenia, mogą się okazać nieaktualne. Jednak my jesteśmy zwolennikami tej teorii, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i warto zjeść coś dobrze zbilansowanego. Szczególnie istotne jest to w przypadku najmłodszych, którzy chodząc do szkoły, muszą utrzymać koncentrację i lotny umysł przez wiele godzin każdego dnia. W dzisiejszym wpisie przeczytacie o tym, dlaczego śniadanie jest tak ważne dla naszych pociech, jak wypracować w nich odpowiednie nawyki żywieniowe i w co się zaopatrzyć, żeby maksymalnie ułatwić dzieciom utrwalanie tych dobrych przyzwyczajeń.

Czytaj więcej
Małe rzeczy czynią cuda, czyli o tym co to są działania proekologiczne

Nie jest tajemnicą, że środowisko naturalne z roku na rok staje się coraz bardziej zanieczyszczone. Zapewne wielu z nas pierwsze do głowy przychodzą katastrofy ekologiczne, jako główni winowajcy. W dużej mierze tak faktycznie jest, ale jednak nie możemy zapominać, że każde z nas ma wpływ na stan najbliższego otoczenia. Złe nawyki wielu jednostek, w perspektywie paru-parunastu lat, potrafią w destrukcyjny sposób wpłynąć na losy naszej Planety. W dzisiejszym wpisie poruszymy temat proekologicznej postawy, edukowania najmłodszych i zwrócimy uwagę na przyzwyczajenia dnia codziennego, które warto zmienić, żeby choć w małym stopniu przyczynić się do poprawy stanu środowiska. #każdEKOdnia

Czytaj więcej
W upalne dni ekologiczne miseczki do lodów będą jak znalazł!

Tegoroczne lato zdecydowanie nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa! No i całe szczęście... Na pewno mało kto tęskni za pochmurną pogodą, krótszymi dniami i chłodzie, który zmusza nas do założenia dodatkowej warstwy ubrań. Jednak żeby dobrze funkcjonować w wysokich temperaturach, musimy chwytać się różnych sposobów na schłodzenie organizmu. Jednym z nich są lody! Jeśli serwujesz w swoim lokalu te zimne przysmaki, to ten wpis jest dla Ciebie. Opowiemy trochę o rodzajach opakowań, ich kształtach i tworzywach, z których są najczęściej wykonywane. Wskażemy takie pojemniki, które są na tyle uniwersalne, że jak skończy się lato, to z powodzeniem wykorzystasz je by wydać sałatki, zupy czy inne dania!

Czytaj więcej
Eko kubki do piwa – naturalne orzeźwienie w dniu gorącego lata!

Co daje połączenie wysokiej temperatury, beach-barów, restauracji czy innych lokali gastronomicznych i tego, że mamy aktualnie czas urlopów? Duże zapotrzebowanie na zimne, orzeźwiające napoje. Z kolei do ich zaserwowania potrzebne są kubeczki, najczęściej jednorazowe. Jeśli taki temat poruszamy na SlowPacku, to już wiecie, że będą to produkty ekologiczne, które nie zaszkodzą naszemu zdrowiu! Zapraszamy do porównania nieco już przestarzałego rozwiązania, jakim są kubki plastikowe, oraz wciąż świeżej, biodegradowalnej alternatywy, jaką są kubki wykonane z mączki kukurydzianej - PLA.

Czytaj więcej
Opakowania garmażeryjne – ekologiczny i przyjazny dla środowiska sposób przechowywania i pakowania żywności

W Polsce kultura jedzenia "na mieście" jest bardzo rozwinięta. Dotyczy to nie tylko jedzenia w samym lokalu, ale również zamawiania swoich ulubionych dań na dowóz. W tym celu każda restauracja musi być "uzbrojona" w pojemniki, w których bezpiecznie dowiezie posiłek na miejsce. Jednak temat nie jest wcale taki prosty. Inne pudełka potrzebne są do gorących dań obiadowych, inne do sałatek, a w jeszce innych przywozi się sushi czy inne azjatyckie potrawy. Dzisiejszy wpis poświęciliśmy właśnie temu zagadnieniu - (ekologicznym!) opakowaniom na wynos. Zapraszamy!

Czytaj więcej
Kubki jednorazowe do kawy – plastik, papier, a może inny materiał? Wybór ma znaczenie!

Dziś słów kilka o jednorazowych kubeczkach do gorących napojów. Zdecydowanej większości z nas zdarza się pić kawę czy herbatę w biegu, zmierzając do pracy czy na ważne spotkanie. W takich sytuacjach ratują nas wspomniane wcześniej jednorazowe kubeczki. Wbrew pozorom ten temat ewoluował z biegiem czasu - kubki wykonywane są z innych tworzyw, pojawiły się nowe pomysły dotyczące budowy kubka - podwójna, karbowana czy tłoczona ścianka. W tym wpisie zrobimy małe porównanie oraz przedstawimy plusy i minusy każdego rozwiązania. Zapraszamy!

Czytaj więcej
Naturalne naczynia na grilla i piknik – grillowanie w duchu eko popłaca!

Słońce, śpiew ptaków, delikatny, ciepły zefirek... Takie warunki to bardzo często impuls do tego, żeby zebrać rodzinę czy znajomych i zjeść grillowaną kiełbachę na łonie natury! Jeśli nie zamierzamy taszczyć ze sobą domowej zastawy, to warto pomyśleć o "jednorazówkach". Na szczęście producenci tego typu asortymentu prześcigają się w wymyślaniu ekologicznych alternatyw, więc nie jest trudno o sensowne, bezpieczne dla środowiska rozwiązania, które zastąpią plastikowe produkty. W dzisiejszym wpisie poruszymy właśnie tę tematykę i wskażemy nasze eko-propozycje. Od tych budżetowych, po bardziej wymyślne, które największe głodomory mogą zjeść nawet z ugrillowaną karkówką!

Czytaj więcej
pixel