Ekologiczne opakowania cukiernicze pod lupą, czyli jak wybrać idealne pudełko na tort i ciasto

2021-11-12
Ekologiczne opakowania cukiernicze pod lupą, czyli jak wybrać idealne pudełko na tort i ciasto

Prowadząc cukiernie lub inny lokal, w którym serwowane są torty i ciasta na wynos, zapewne zdajesz sobie sprawę z tego, jak ważny jest dobór odpowiedniego opakowania cukierniczego. To właśnie od pudełka zależy, w jakim stanie wypiek dotrze do klienta – złej jakości karton do ciasta może doprowadzić do nieprzyjemnych sytuacji – nawet takich, w których wypiek wyląduje na ziemi. Jak uniknąć tego typu przykrych niespodzianek i tym samym nie narazić się naszym klientom?

Dziś służymy radą, podpowiadając, jak wybrać opakowania cukiernicze, które doskonale spełnią swoje zadanie, a przy okazji nie będą stanowić zagrożenia dla naszej planety. Życzymy miłej lektury!



Pudełka cukiernicze – must have każdej cukierni i piekarni

Czego nie może zabraknąć w każdej profesjonalnej cukierni lub piekarni? Pomijając oczywiście specjalistyczny sprzęt jak np. piec, absolutną podstawą wyposażenia są kartony cukiernicze – bez nich ciężko byłoby wyobrazić sobie codzienne pakowanie słodkich wypieków, a tym bardziej ich transport. Opakowanie na ciasto czy tort jest przydatne zwłaszcza w tych lokalach, w których klienci zamawiają wypieki na wynos.

Mogłoby się wydawać, że pojemniki cukiernicze nie muszą być specjalnie zaprojektowane. Warto jednak wiedzieć, że nie może być to pierwsze lepsze pudełko, jakie znajdziemy pod ręką. Opakowania na wyroby cukiernicze muszą spełniać parę wymogów, które definiują ich użyteczność i jakość. O tym mówimy w kolejnych akapitach.

Tradycyjne, ekologiczne papierowe pudełko na ciasto z wygodnym uchwytem ułatwia bezpieczny transport wypieku.



Jak wybrać pudełko cukiernicze? Na pierwszy ogień materiał

Opakowania cukiernicze muszą zapewniać przede wszystkim bezpieczne przechowywanie wypieków w witrynie sklepowej, a także chronić je przed pokruszeniem, rozwarstwieniem czy przewróceniem w czasie transportu. Stąd też pierwszym czynnikiem, na jaki powinieneś zwrócić uwagę przed zakupem opakowania na tort, ciasto czy innego wypieku, jest tworzywo, z jakiego zostało wykonane.

Jeszcze do niedawna największą popularnością cieszyły się plastikowe opakowania cukiernicze. Nie zalecamy jednak kierować swojej uwagi na tego typu wyroby. Dlaczego? Oczywiście ze względu na środowisko naturalne, a także nasze zdrowie. Stąd też zdecydowanie lepszym rozwiązaniem zarówno dla naszej planety, jak i bezpieczeństwa klientów Twojego lokalu, będzie sięgnięcie po ekologiczne opakowanie cukiernicze, które powstało na bazie naturalnych surowców.



Eko pudełko cukiernicze – z papieru lub kartonu

Ekologiczne opakowania cukiernicze na ciasta i torty najczęściej zrobione są z papieru lub kartonu z domieszką materiału roślinnego PLA. Oba te materiały są w 100% biodegradowalne, a więc w pełni rozłożą się w kompostowniku i nie będą zalegać tysiącami lat w środowisku, jak to ma miejsce np. w przypadku plastiku. Zarówno papier, jak i karton są tworzywami, które w żaden sposób nie reagują w czasie kontaktu z żywnością, stąd też są całkowicie bezpieczne dla zdrowia.

Ekologiczne papierowe pudełko na tort z oferty SlowPack. Estetyczne, lekkie i praktyczne.

Przykład biodegradowalnego kartonu cateringowego. Naturalny wygląd, lekkość i wytrzymałość to cechy charakterystyczne pudełka cukierniczego, które znajdziesz w ofercie SlowPack.



Ekologiczne opakowania na wypieki – lekkie, poręczne i wytrzymałe

Przechodząc dalej, skupmy się na czynnikach użytkowych. Jakie powinny być bio opakowania cukiernicze? Przede wszystkim wytrzymałe, niewrażliwe na odkształcenia. Dzięki temu zyskasz pewność, że opakowanie nie zdeformuje wypieku i uchroni je przed wstrząsami. Opakowania do ciasta, tortów, pieczywa cukierniczego i innych słodkości często poddawane są wielu próbom, w tym np. chłodzeniu lub nawet mrożeniu, stąd też weź pod uwagę również to, na jaki zakres temperatur odporny jest karton cukierniczy.

Zadbaj również o komfort swój i klientów. Wybieraj lekkie i poręczne opakowania cukiernicze, które zapewniają stabilny chwyt i nie obciążają dodatkowo rąk w czasie transportowania wypieków.

Wszystkie te właściwości są oczywiście uzależnione głównie od materiału, z jakiego wykonane zostało pudełko do tortu i innych wypieków. Wiemy też, że warto stawiać na biodegradowalne, ekologiczne rozwiązania. Dlatego w tym miejscu z pomocą przychodzą po raz kolejny bio pudełka na ciasta z papieru i kartonu – to wszystko pokazuje, że połączenie natury z jakością jest jak najbardziej możliwe!

Bio pojemnik papierowy z okienkiem. Produkt w 100% naturalny, bardzo wytrzymały, pojemny i poręczny ze względu na swój kompaktowy kształt.



Eko karton do ciasta – dopasowany do potrzeb Twoich i klientów

Mówiąc o opakowaniach cukierniczych, skupiliśmy się dziś na dwóch podstawowych wypiekach, jakie są w nich przechowywane i transportowane, czyli na ciastach i tortach. Pamiętajmy jednak, że nie są one jedynymi wyrobami, jakie lądują w tego typu pudełkach.

Dlatego też wybierając idealne pudełko, weź pod uwagę również pojemność. Jeżeli w Twoim lokalu w większości serwowane są np. pączki, praliny, faworki, galaretki czy wyroby czekoladowe, postaw na mniejszy kartonik lub pudełko. I analogicznie w drugą stronę – jeśli przygotowujesz dla swoich klientów duże blachy ciast lub torty pokaźnych rozmiarów, musisz wybrać pojemne opakowania, które w żaden sposób nie wpłyną na wygląd wypieku np. poprzez ściśnięcie.

Ekologiczny kartonik papierowy do ciast nazywany „szufelką” o wymiarach 25 x 18 x 6 cm doskonale sprawdzi się w przypadku większych wypieków.

Poręczne eko opakowanie papierowe idealne do przechowywania np. pączków czy ciasteczek.

Małe biodegradowalne pudełko z papieru na ciastka i inne drobne wypieki.



Ekologiczne pudełka na tort – z okienkiem czy bez? Zadbaj również o walory wizualne!

Pamiętaj o tym, że opakowanie cukiernicze powinno cechować się również atrakcyjnym wyglądem. To właśnie on przyciąga wzrok i zachęca klientów do spróbowania tego, co znajduje się w środku pudełka.

W sprzedaży dostępne są m.in. opakowania cukiernicze z okienkiem lub półotwarte, dzięki którym w każdej chwili można podejrzeć, jakie pyszności znajdują się w środku. Wybierając ekologiczne pudełka na ciasta i torty, można liczyć na naturalny wygląd, który dodatkowo zachęci klientów do wybrania wypieków serwowanych w Twoim lokalu.

Na witrynie sklepowej najczęściej widnieją wypieki zapakowane w pudełka półotwarte – do transportowania jednak lepiej sprawdzą się pudełka cukiernicze z okienkiem, które doskonale ochraniają produkty, jednocześnie w elegancki sposób je eksponując.

Nie wiesz, na co się zdecydować? Z pomocą przyjdą dwie główne kategorie z produktami przeznaczonymi dla cukierników: opakowania tekturowe z oknem PLA oraz opakowania tekturowe bez okna PLA. Porównaj, jakie eko pudełko cukiernicze lepiej do Ciebie przemawia – zapraszamy.




Zobacz inne wpisy:

Ekologiczne pudełka na pizzę – podpowiadamy, jak wybrać praktyczne i przyjazne naturze akcesoria dla pizzerii

Jak dbać o środowisko naturalne – przykłady zastępowania plastiku i nie tylko

Produkty zero waste - pomysły od Slowpack!

Opakowania ekologiczne w lokalu gastronomicznym zamiast plastiku – zmiana na lepsze!

Polilaktyd (pla) – bioplastik, który warto wykorzystać!

Ekologiczne ręczniki papierowe – 5 nieoczywistych zastosowań

Bioodpady i brązowe pojemniki

Pomysł na eko prezent

Znaki ekologiczne na opakowaniach - przewodnik



Polecane

Dbamy o środowisko, ale również o Twoją prywatność!

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Rozumiem!
pixel