Blog

Ekologiczne pudełka na pizzę – podpowiadamy, jak wybrać praktyczne i przyjazne naturze akcesoria dla pizzerii

Ten wpis kierowany jest do właścicieli pizzerii i innych lokali, które wydają pizzę na wynos. Omówimy w nim temat pudełek - produktu absolutnie niezbędnego, gdy oferujesz te aromatyczne placki z możliwością dowozu pod drzwi klienta. Podpowiemy na co zwrócić uwagę podczas poszukiwania asortymentu, który z całą pewnością się przyda, gdy zamierzasz zająć się serwowaniem klasyki fast-foodu spod włoskiej flagi. Niezmiennie staramy się myśleć o zdrowym środowisku, więc i tutaj przemycimy porady dotyczące wyboru opakowań wykonanych z ekologicznych tworzyw. Miłej lektury!

Czytaj więcej
Jak dbać o środowisko naturalne – przykłady zastępowania plastiku i nie tylko

Dziś pozostaniemy w klimacie "Zero Waste" i dbania o nasze otoczenie. Wytłumaczymy dlaczego to już ostatni dzwonek, by zacząć zmieniać złe nawyki, rzucimy nieco światła na konsekwencje z jakimi się owe nawyki wiążą i w końcu przytoczymy niepokojące statystyki dotyczące ilości produkowanych śmieci w polskim, przeciętnym gospodarstwie domowym. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie zasugerowali Wam jak możemy wspólnie zadbać o środowisko, a co za tym idzie, dobre samopoczucie każdego z nas. W artykule znajdziecie ekologiczne produkty, którymi możemy zastąpić plastikowe jednorazówki, ale również sugestie dotyczące przyzwyczajeń, które warto zmienić. Zapraszamy!

Czytaj więcej
Produkty zero waste - pomysły od SlowPack!

Dziś porozmawiamy sobie o... pojęciu, ideologii czy może sposobie podejścia do życia? Mowa o "Zero Waste". Co kryje się pod tym hasłem? W dużym uproszczeniu chodzi o to, żeby na każdym kroku starać się myśleć o tym, żeby nie produkować śmieci, redukować ich ilość i w miarę możliwości próbować tchnąć drugie życie w rzeczy, które ktoś lekkomyślnie spisał na straty. Wydawać się może, że "Zero Waste" to trend ostatnich lat, a jednak zapoczątkowany został parę dekad temu... Kliknij i dowiedz się reszty z naszego artykułu! :)

Czytaj więcej
Opakowania ekologiczne w lokalu gastronomicznym zamiast plastiku – zmiana na lepsze!

Walka z plastikiem przybiera na sile. Wejście w życie Dyrektywy Plastikowej sprawiło, że producenci asortymentu gastronomicznego zostali zmuszeni do zakończenia produkcji plastikowych kubków, mieszadełek, talerzy i słomek. Właściciele kawiarni, restauracji i innych lokali wydających napoje i żywność nie mają wyboru - muszą znaleźć ekologiczne alternatywy. W tym wpisie przedstawimy tworzywa (oraz produkty z nich wykonane) przyjazne środowisku, a co równie ważne, także naszemu zdrowiu! Przy okazji postaramy się obalić mit, który mówi, że ekologiczny to znaczy gorszej jakości. Zapraszamy! :)

Czytaj więcej
Polilaktyd (PLA) – bioplastik, który warto wykorzystać!

Dzień dobry wszystkim! Dzisiejszy wpis w całości poświecony jest PLA - tworzywu, które potocznie nazywane jest bioplastikiem / ekoplastikiem. Skojarzenie jest słuszne ze względu na niemal identyczny wygląd, ale przy okazji negatywne, bo nie jest tajemnicą, że plastik jest szkodliwy dla środowiska, a także dla naszego zdrowia. W tym artykule wyjaśnimy dlaczego skojarzenie z plastikiem jest dla PLA krzywdzące, z czego polilaktyd jest otrzymywany, jaki ma wpływ na środowisko i jakie właściwości mają produkty wykonane właśnie z tego tworzywa. Zapraszamy!

Czytaj więcej
Ekologiczne ręczniki papierowe – 5 nieoczywistych zastosowań

Dzisiejszy, obszerny wpis w całości poświęcony jest produktowi, z którym prawdopodobnie spotkaliśmy się wszyscy. Mowa tu o papierowym ręczniku kuchennym, absolutnym niezbędniku w każdej kuchni - tej domowej jak i tej restauracyjnej. Przedstawimy alternatywę dla najbardziej popularnego ręcznika, wykonanego z włókien celulozowych oraz postaramy się Was zaskoczyć, pokazując jak wszechstronny to może być produkt i do jakich celów można go z powodzeniem wykorzystać. Zapraszamy do lektury! :)

Czytaj więcej
Bioodpady i brązowe pojemniki
Ostatnio pisaliśmy o walce z plastikiem, czyli Dyrektywie Plastikowej wprowadzonej przez Unię Europejską. Dziś znajdziemy się na drugim biegunie świata odpadów - zajmiemy się odpadami organicznymi. Dowiecie się jakie produkty zaliczają się do odpadów biodegradowalnych, a których absolutnie nie powinniśmy wyrzucać do brązowych pojemników. Obecne prawo nakazuje nam segregację tego rodzaju śmieci, więc warto zapoznać się z tym artykułem. Miłej lektury!
Czytaj więcej
Walki z plastikiem ciąg dalszy...
... tym razem jednak zostaje postawiony poważniejszy krok. Mowa tu o Dyrektywie Plastikowej, wprowadzonej przez Unię Europejską, dotyczącej jednorazowych produktów, które zawierają tworzywa sztuczne. Przedstawimy jej założenia i podamy terminy, które powinni znać zwłaszcza przedsiębiorcy. Poza tym podpowiemy na jakie ekologiczne alternatywy produktów codziennego użytku warto zwrócić uwagę. Zapraszamy do lektury! :)
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel