Blog

Naturalne środki czystości do domu – o tym jak sprzątać by było czysto, ekologicznie i bezpiecznie

Postawa proekologiczna to trend, który z roku na rok zdecydowanie przybiera na sile. Dbać o środowisko można na różne sposoby. W dzisiejszym wpisie przedstawimy jeden z tych mniej oczywistych - korzystanie ze środków czystości w wersji EKO. Sceptycy na tym etapie mogą mieć wątpliwości co do tego typu rozwiązań - ich szczególnie zachęcamy do przeczytania naszego wpisu. W tym "odcinku" bloga wyjaśnimy, że korzystanie z ekologicznych środków czyszczących to nie tylko dbanie o planetę, ale przede wszystkim o nasze zdrowie! Produkty spod znaku "zielonego liścia" są zdecydowanie mniej szkodliwe dla skóry naszych rąk, oczu czy układu oddechowego, a co równie ważne - nie są mniej skuteczne od ich odpowiedników, często wypełnionych niebezpiecznymi związkami chemicznymi...

Czytaj więcej
Talerz trójdzielny – praktyczny sposób na estetyczne podanie. Podpowiadamy jak być eko

Trójdzielny talerz, który jest w tytule tego wpisu, to tylko symboliczne przedstawienie pewnego rozwiązania, które jest stosowane w gastronomii. Naczynia dzielone na dwie, trzy, cztery czy nawet pięć części znacznie ułatwiają eksponowanie pełnych dań obiadowych czy posiłków składających się z paru elementów, które niekoniecznie powinny zostać ze sobą zmieszane. Wbrew pozorom producenci oferują szeroki wachlarz tego typu tacek, talerzy czy pojemników - od tytułowych talerzy trójdzielnych, przez pojemniki z miejscem na sos/dip po tace dzielone na pięć mniejszych "komór". Dziś opowiemy sobie o zaletach tego typu rozwiązania oraz przedstawimy parę różnych produktów, które warto wziąć pod rozwagę, szukając "jednorazówek" do swojego lokalu. 

Czytaj więcej
Pudełka termiczne – zatrzymaj ciepło nawet w zimowe dni

Wielkimi krokami nadchodzi zima, a w związku z tym, w gastronomii zbliża się okres, gdzie klienci jeszcze chętniej zamawiają jedzenie na dowóz. To w połączeniu z niskimi temperaturami sprawia, że właściciele lokali oferujących posiłki z dowozem, będą musieli uzbroić się w odpowiednie pojemniki. W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy przedstawić pudełka termiczne - rozwiązanie, które z każdym miesiącem zyskuje popularność. Odbiegają one budową od tradycyjnych pojemników obiadowych czy tzw. "food boxów" - wykonane są z tektury falistej! Tego typu rozwiązanie sprawia, że posiłek zdecydowanie dłużej utrzymuje wysoką temperaturę. Budowa, rozmiary, przeznaczenie - te kwestie poruszymy w tym "odcinku" bloga. Zapraszamy!

Czytaj więcej
Ekologiczne podtalerze to sprawdzony sposób na udekorowanie każdego stołu! Dowiedz się dlaczego

Dzień dobry! Dziś poruszymy temat podkładek papierowych pod talerze, z którymi na pewno wielu z Was spotkało się już w restauracjach. Jest to bardzo uniwersalne rozwiązanie - ułatwi sprzątanie obsłudze lokalu, posłuży jako element wystroju, a oprócz tego może być alternatywą dla menu w jego klasycznej formie. Mniej popularnym rozwiązaniem są podkładki-kolorowanki, które umilą oczekiwanie na posiłek najmłodszym gościom Waszych lokali. Jeśli chodzi o temat podstawek/podkładek to warto także rozważyć inne rozwiązania - duże talerze lub tace z liści palmowych czy trzciny cukrowej również mogą się sprawdzić w Twojej restauracji. Więcej o zaletach tych produktów przeczytasz w dzisiejszym wpisie - zapraszamy! :)

Czytaj więcej
Co daje i jak wygląda recykling papieru?

Dziś nieco odejdziemy od tematu ekologicznych jednorazówek dla gastronomii, ale opowiemy o procesie, który jest z nimi nierozłącznie związany - mowa o recyklingu papieru. Jeśli chodzi o "jednorazówki", to spora część asortymentu wykorzystywanego w lokalach gastronomicznych jest wykonana właśnie z tego tworzywa. W związku z tym część tych produktów pochodzi z recyklingu lub, przy odrobinie zaangażowania ze strony klientów i obsługi, do niego trafia. W tym wpisie przedstawimy cykl nadawania drugiego życia papierowi (wbrew pozorom to bardzo interesujące!), pokażemy na co zwrócić uwagę zanim wyrzucimy produkt z tego tworzywa do niebieskiego kontenera, a na koniec podrzucimy parę ciekawostek związanych z jego produkcją.

Czytaj więcej
Lunchbox dla dziecka to znacznie więcej niż tylko śniadaniówka

Kalorie, wartości odżywcze, diety, ilość posiłków - temat (zdrowego) odżywiania to bardzo skomplikowany temat i ludzie podchodzą do tego na rozmaite sposoby. Wszystko to ewoluuje w czasie i niektóre sugestie sprzed parunastu lat dotyczące jedzenia, mogą się okazać nieaktualne. Jednak my jesteśmy zwolennikami tej teorii, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i warto zjeść coś dobrze zbilansowanego. Szczególnie istotne jest to w przypadku najmłodszych, którzy chodząc do szkoły, muszą utrzymać koncentrację i lotny umysł przez wiele godzin każdego dnia. W dzisiejszym wpisie przeczytacie o tym, dlaczego śniadanie jest tak ważne dla naszych pociech, jak wypracować w nich odpowiednie nawyki żywieniowe i w co się zaopatrzyć, żeby maksymalnie ułatwić dzieciom utrwalanie tych dobrych przyzwyczajeń.

Czytaj więcej
Małe rzeczy czynią cuda, czyli o tym co to są działania proekologiczne

Nie jest tajemnicą, że środowisko naturalne z roku na rok staje się coraz bardziej zanieczyszczone. Zapewne wielu z nas pierwsze do głowy przychodzą katastrofy ekologiczne, jako główni winowajcy. W dużej mierze tak faktycznie jest, ale jednak nie możemy zapominać, że każde z nas ma wpływ na stan najbliższego otoczenia. Złe nawyki wielu jednostek, w perspektywie paru-parunastu lat, potrafią w destrukcyjny sposób wpłynąć na losy naszej Planety. W dzisiejszym wpisie poruszymy temat proekologicznej postawy, edukowania najmłodszych i zwrócimy uwagę na przyzwyczajenia dnia codziennego, które warto zmienić, żeby choć w małym stopniu przyczynić się do poprawy stanu środowiska. #każdEKOdnia

Czytaj więcej
W upalne dni ekologiczne miseczki do lodów będą jak znalazł!

Tegoroczne lato zdecydowanie nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa! No i całe szczęście... Na pewno mało kto tęskni za pochmurną pogodą, krótszymi dniami i chłodzie, który zmusza nas do założenia dodatkowej warstwy ubrań. Jednak żeby dobrze funkcjonować w wysokich temperaturach, musimy chwytać się różnych sposobów na schłodzenie organizmu. Jednym z nich są lody! Jeśli serwujesz w swoim lokalu te zimne przysmaki, to ten wpis jest dla Ciebie. Opowiemy trochę o rodzajach opakowań, ich kształtach i tworzywach, z których są najczęściej wykonywane. Wskażemy takie pojemniki, które są na tyle uniwersalne, że jak skończy się lato, to z powodzeniem wykorzystasz je by wydać sałatki, zupy czy inne dania!

Czytaj więcej
pixel