Lekcja nr 2 - "Liście palmowe"

2020-05-27
Lekcja nr 2 - "Liście palmowe"

Niezwykle cieszy nas fakt, że świadomość ekologiczna klientów jest coraz większa - obecnie zdecydowanie częściej sięgają oni po produkty od sprawdzonych przedsiębiorstw, które są przyjazne środowisku, a pomijają w swoich decyzjach zakupowych te firmy, które dbałość o przyrodę stawiają na ostatnim miejscu. Dzięki temu branża HoReCa (sektor hotelarski i gastronomiczny) powoli wprowadza nowe rozwiązania, które są bliskie przyrodzie, a zwykle pierwszym - ważnym krokiem, na który decydują się firmy jest rezygnacja z plastiku na rzecz ekologicznych naczyń jednorazowych. Dziś podczas naszej drugiej EKO lekcji, przybliżymy Ci jak powstają nasze naturalne naczynia z liści palmowych. Zapraszamy!


  • Naczynia z liści palmowych wytwarza się z liści palm uprawianych w krajach azjatyckich. Drzewa palmowe posiadają ogromne gałęzie z liśćmi, które kilka razy w roku naturalnie zrzucają. Następnie opadłe, suche liście palmowe zbierane są przez lokalnych gospodarzy, którzy czyszczą je i suszą na słońcu. Ostatnim etapem produkcji jest prasowanie na gorąco, dzięki czemu uzyskujemy z liści różnorodne, ciekawe i jedyne w swoim rodzaju kształty.
  • Działania te nie mają wpływu na cykl życiowy palmy, ponieważ naczynia powstają wyłącznie z wyschniętych oraz naturalnie opadłych liści. Zielone liście palmowe nie nadają się do produkcji opakowań, ponieważ posiadają zbyt wysoką wilgotność, przez co naczynie by zwyczajnie spleśniało. Produkcja naczyń z liści palmowych, podobnie jak i naczyń z trzciny cukrowej (patrz pierwsza EKO-lekcja), nie powoduje więc degradacji środowiska naturalnego.
  • Opakowania z liści palmowych są w 100% naturalne, bez dodatków chemicznych czy plastikowych powłok, dzięki czemu są biodegradowalne oraz w pełni kompostowalne. Rozkładają się w ciągu 90 dni.
  • Naczynia z liści palmowych są lekkie, wodoodporne, bezwonne oraz odporne na wysokie temperatury. Nadają się do przechowywania w zamrażarkach oraz do używania w piekarniku czy kuchence mikrofalowej.
  • Ciekawostka - Pewien przedsiębiorczy nowojorczyk, podczas podróży po Indiach, spotkał na swojej drodze staruszkę, która pochłonięta była codziennymi obowiązkami. Kobieta za pomocą żelaznej prasy oraz z wykorzystaniem liści palmowych tworzyła wyjątkowe talerze, na których podawała lokalne przysmaki dla swojej rodziny. Biznesmen zafascynowany jakością i niepowtarzalnym wyglądem hinduskich naczyń, postanowił wykorzystać ten oryginalny pomysł. Po powrocie z wakacji, zajął się produkcją naczyń z liści palmowych na szeroką skalę, które szybko zyskały na popularności. Dzięki temu, dziś na całym świecie możemy korzystać z w pełni biodegradowalnych i ekologicznych naczyń jednorazowych z liści palmowych.

Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych propozycji produktów z liści palmowych dostępnych w naszym sklepie:

Pokaż więcej wpisów z Maj 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel