Gastronomia w stylu EKO. 5 prostych rozwiązań.
Świadomość ekologiczna klientów jest coraz większa. Konsumenci zwracają szczególną uwagę na jakość produktów oraz formę podania. Oszczędne rozwiązania, takie jak wykorzystanie plastikowych naczyń czy sztućców, często przekładają się na negatywne opinie gości. Natomiast wybór ekologicznych naczyń, świadczy o trosce o nasze środowisko naturalne oraz wskazuje na wysoki poziom prowadzenia restauracji, kawiarni czy pubu. Większość przedsiębiorców działających w branży gastronomicznej tkwi w przekonaniu, że ekologiczne naczynia są drogie i trudno dostępne. Nic bardziej mylnego! Odczarujmy ten mit w wersji Slow!
1. Ekologiczne sztućce
Ekologiczne sztućce to fundament gastronomii. Na rynku dostępne są sztućce drewniane, sztućce bambusowe lub sztućce z PLA z dodatkiem otrąb. Naszym faworytem są hermetycznie zamykane sztućce drewniane, w komplecie z serwetką. Nadają się do wszelkich posiłków, zarówno zimnych jak i ciepłych. Wytrzymują zakres temperatur od -20°C do 85°C. Produkt wykonany jest w całości z drewna, więc rozłoży się nawet w przydomowym kompostowniku. Doskonale nadają się na obecnie panującą sytuację w Polsce związaną z Covid-19, ponieważ spełniają wymogi sanepidu.
2. Eko słomki - “Tu pijesz bez słomki”
Kojarzysz głośną akcję “Tu pijesz bez słomki”, zainicjowaną przez aktywistkę Aretę Szpurę? Działanie ma na celu wycofanie plastikowych rurek z pubów i restauracji w całej Polsce, a także popularyzację zasady „less waste”. Stworzono nawet mapę lokali, które zrezygnowały z plastikowych słomek lub zastąpiły je ekologicznymi słomkami, wykonanymi ze słomy, papieru czy metalu. W każdej chwili możesz dołączyć do akcji i tym sposobem wypromować swoją działalność! Nie zwlekaj z decyzją! Naszym faworytem są słomki z bambusa lub słomki ze słomy. Ekologiczne słomki nie zawierają żadnych chemikaliów, dobrze wyglądają, nie rozpuszczają się i nie miękną, nadają się do zimnych oraz gorących napojów. Ponadto nie wymagają dalszego recyklingu i są w 100% biodegradowalne!
3. Ekologiczne naczynia jednorazowe
Bogaty wachlarz ekologicznych naczyń jednorazowych, pozwala na prosty i łatwy wybór biodegradowalnych talerzy, idealnie dopasowanych do profilu gastronomii. U nas znajdziesz talerze z trzciny cukrowej, talerze z otrąb pszennych, a nawet talerze z pozostałości roślinnych! Obecnie, największą popularnością cieszą się te ostatnie, ponieważ oprócz dopracowanego designu, są bardzo stabilne i wytrzymują szeroki zakres temperatur, od-15°C do 220°C. Można je również kompostować nawet w przydomowych warunkach. Na uwagę zasługują również jadalne naczynia z otrąb pszennych, które wyprodukowane są przez polską markę Biotrem!
4. Kubki eko #zwłasnymkubkiem
Każdego roku na całym świecie zużywa się miliardy jednorazowych kubków. Dlatego coraz więcej właścicieli branży gastronomicznej, decyduje się na wprowadzenie ekologicznych rozwiązań do swoich lokali. Często dołączają do akcji “z własnym kubkiem” organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Zero Waste lub oferują ekologiczne zamienniki szkodliwego plastiku. Przykładem mogą być ekologiczne kubki jednorazowe, wykonane z mączki kukurydzianej, papieru z recyklingu oraz papieru celulozowego. Do ich produkcji nie zostały użyte tworzywa sztuczne! Wybór w tej kwestii chyba jest naturalny... ;).
Kubki ekologiczne - nasza oferta
5. Ekologiczne opakowania na wynos
Czy ktoś jeszcze używa styropianowych lub plastikowych opakowań na wynos? Jeśli tak, to czas na zmiany! Jeśli prowadzisz firmę cateringową, lub lokal gastronomiczny serwujący jedzenie na wynos, to ten dział jest dla Ciebie! W naszej ofercie znajdziesz szeroką gamę ekologicznych opakowań na wynos, które sprawdzają się w podawaniu wszelkich posiłków!
Opakowania na wynos - nasza oferta
Ze SlowPack, wszystko staje się proste! Postaw na naturalny wybór #każdecodnia!
Zobacz inne wpisy:
Ekologiczne ręczniki papierowe - 5 nieoczywistych zastosowań
Jakie zamienniki stosować dla słomek plastikowych?
Ekologiczne środki czystości - poznaj powody dla których warto z nich korzystać
Kubki jednorazowe do kawy - plastik, papier a może inny materiał? Wybór ma znaczenie.
Eko kubki do piwa - naturalne orzeźwieznie w dniu gorącego lata!
Ekologiczne pudełka na ciasta weselne - ślubny trend 2022 roku