Opakowania na wynos

2020-11-24
Opakowania na wynos

Na całym świecie zmagamy się z pandemią wirusa Covid-19. Z tego powodu ucierpiało wiele branż, a w szczególności te, które oferują swoje usługi społeczeństwu. Niewątpliwie jednym z najbardziej poszkodowanych segmentów rynku w obecnej sytuacji jest mała i duża gastronomia. Są to małe kawiarenki tuż za rogiem, jak i restauracje, które obsługiwały setki gości każdego dnia. To oni po raz kolejny zostali całkowicie wyłączeni ze swojej działalności. Światełko w tunelu pojawiło się w momencie, kiedy ogłoszono, że restauracje mogą prowadzić swoje działania na tzw. “wynos”. Wówczas przed właścicielami firm gastronomicznych, stanęło nowe wyzwanie oraz pytanie - jakie opakowania na wynos wybrać dla swojego profilu działalności? Ofert opakowań na wynos na rynku jest wiele, więc często można wpaść w pułapkę i dokonać zakupu na tanie pudełka na wynos, które są szkodliwe dla klientów, środowiska naturalnego, a ich jakość bywa wątpliwa.

W tym wpisie postaramy się pomóc restauratorom w dobraniu odpowiednich opakowań na wynos, o których można śmiało powiedzieć, że są to opakowania ekologiczne, opakowania biodegradowalne, oraz że spełniają wymagania dotyczące wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowań posiadających certyfikaty EN 13432 czy ASTM 6400, których jakość spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Wspomniane ekologiczne opakowania na wynos podzielimy na różne profile działalności gastronomicznej, tak by ułatwić właściwy i naturalny wybór właścicielom firm z branży HoReCa.



Opakowania na wynos dla profilu street food

Jeśli Wasza działalność specjalizuje się w przygotowywaniu potraw typu street food, jak pizza, zapiekanki, hamburgery, frytki czy bagietki, to najlepiej postawić na opakowania ekologiczne, które dobrze eksponują sprzedawany produkt oraz takie, które mają podwójne zastosowanie. Przykładem tego są opakowania na frytki w kształcie rożka, które mają specjalną kieszonkę na dip lub sos. Dzięki takiemu rozwiązaniu, nie trzeba zaopatrywać się w kolejne pojemniki na sosy. Te opakowania papierowe na frytki wykonane są w 100% z tłuszczoodpornej tektury, co jest wielką zaletą w tego typu daniach.

Restauracjom, beach barom i innym lokalom gastronomicznym sprzedającym burgery na wynos polecamy opakowania do burgerów, tzw. burger box. Jest to ekologiczne opakowanie papierowe, które jest w 100% biodegradowalne w przydomowych warunkach. Dodatkowo ten tekturowy kartonik ma właściwości izolacyjne, dzięki czemu podawane w nim danie przez długi czas utrzymuje swoje ciepło. Nowością na rynku są niezwykle praktyczne burger boxy rozkładane, które po rozłożeniu zamieniają się tackę, dzięki której Wasz klient będzie mógł wygodnie zjeść posiłek w niemal każdych warunkach.

Kartony na pizze czy pudełko do pizzy są powszechnie dostępne i można znaleźć na rynku wiele ofert w dobrych cenach. Natomiast nie wszystkie opakowania na pizze są wykonane z wysokiej jakości tektury. U nas znajdziecie pudełka do pizzy wytworzone z najwyższej jakości eko tektury metodą fali B, co oznacza, że te opakowania papierowe są grubsze i mają większą wytrzymałość. A co z tymi, którzy swoją włoską działalność prowadzą sprzedając pizzę na kawałki? Mamy dla nich rozwiązanie - trójkątne tacki papierowe na pizzę. W 100% spełniają swoje przeznaczenie: są ekologicznie i bardzo wygodne.

Opakowania na zapiekanki, opakowania do kanapek czy opakowania do hot-dogów charakteryzuje podłużny kształt, który ma być funkcjonalny, wygodny oraz ma zapewnić klientom komfort jedzenia. My polecamy tacki papierowe głębokie, które posiadają certyfikat FSC®. Mają one wiele zastosowań: można użyć je do prezentowania jedzenia, przechowywania zimnych przekąsek czy ich transportowania, a co najważniejsze są w 100% bezpieczne dla nas oraz środowiska!

Tutaj znajdziesz opakowania typu street food




Opakowania na wynos dla profilu catering

Opakowania na wynos od wielu lat goszczą w różnych lokalach gastronomicznych. Każdy restaurator miał je pod ręką, lecz nikt nie spodziewał się, że kiedykolwiek będzie potrzebował tych pojemników na żywność w tak dużych ilościach. Jeśli Wasza działalność gastronomiczna opiera się na obiadach domowych, lunchach pracowniczych, cateringach dietetycznych, to ta część wpisu jest dla Was.

Najczęściej wybierane są opakowania eko typu “Menu box”, “Noodle box” lub ekologiczny “lunch box” czyli pojemniki z trzciny cukrowej lub papieru o różnych kształtach i zastosowaniach. Są to zamykane, dzielone lub niedzielone eko pudełka, które doskonale spisują się podczas przechowywania lub przenoszenia żywności. Mają one bardzo dobre właściwości termiczne, dzięki czemu żywność na długo pozostaje gorąca. Właściwość ta jest szczególnie odczuwalna w menu boxach z trzciny cukrowej, a ich dodatkowym atutem jest fakt, że potrawa w opakowaniach tego typu “oddycha”, dzięki czemu unikniemy efektu zaparowania posiłku, tak często spotykanego w pojemnikach styropianowych.

Pojemniki do zgrzewu to doskonały sposób dla cateringów dietetycznych, które pakują w dużych ilościach wyselekcjonowane dania, dobrane do klienta. My polecamy dwukomorowe opakowania do zgrzewu, wykonane z trzciny cukrowej. Do tego najlepszym uzupełnieniem jest pojemnik na sałatkę, który ma wiele zastosowań. Nadaje się również do zup, deserów i innych przekąsek.

Wyżej wymienione ekologiczne opakowania na wynos są świetnym rozwiązaniem dla zabieganych klientów, podczas ich podróży, wyjść do pracy czy szkoły oraz wszelkim lokalom, które nie mogą obecnie serwować swoich dań na miejscu. Dzięki nim klienci mogą bez obaw przetransportować posiłki w dowolne miejsce.

Tutaj znajdziesz opakowania cateringowe




Opakowania na wynos dla profilu cukierniczego

Dla właścicieli cukierni, piekarni czy przytulnych kawiarenek serwujących słodkie smakołyki to nie lada wyzwanie, aby dobrać odpowiednie opakowania na ciasto. Pojemniki jednorazowe na ciasto muszą charakteryzować się estetyką, sztywnością oraz praktycznością. Dlatego doskonałym wyborem będą pudełka na ciasto eko z oknem PLA, które pięknie wyeksponują cukiernicze arcydzieło. W cukierniach doskonale sprawdzą się również tradycyjne, białe, tekturowe pudełka na ciasta, które w ostatnich dniach stały się naszym bestsellerem. Ważnym elementem podczas pakowania wyrobów cukierniczych (ale i nie tylko) jest papier do pakowania. Może być to brązowy papier do pakowania lub biały papier do pakowania. Powinien zostać wyprodukowany z biodegradowalnych materiałów, ponieważ to on ma najbliższy kontakt z żywnością. Produkty do jedzenia owinięte w odpowiedni, ekologiczny papier zachowują dłużej świeżość oraz smak.

Tutaj znajdziesz opakowania na ciasta, torty i inne słodkości




Torby papierowe

I na koniec.... trzeba przecież gdzieś umieścić te wszystkie opakowania na wynos. Na pomoc wychodzą nam duże torby papierowe i małe torebki papierowe. Takie torby ekologiczne zastępują plastikowe reklamówki, które powoli przechodzą do lamusa. Eko torba to doskonały wybór, jeśli zależy Wam na przyszłości naszej planety. Większość firm gastronomicznych poszukuje w Internecie torby papierowe z nadrukiem. My wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom klienta i oferujemy możliwość własnego nadruku, logo firmy na naszych eko torbach. Zajrzyjcie do nas i zobaczcie jakie to łatwe!

Tutaj znajdziesz naszą ofertę na torby, torebki i reklamówki, a tutaj ofertę na torby z WŁASNYM NADRUKIEM!

 

Zobacz inne wpisy:

Opakowania ekologiczne biodegradowalne - przyjaciele gastronomiii domu i środowiska naturalnego

Biodegradowalne torby na zakupy – bądź eko i zrezygnuj z foliówek!

Ekologiczne opakowania cukiernicze pod lupą, czyli jak wybrać idealne pudełko na tort i ciasto

Ekologiczne pudełka na pizzę – podpowiadamy, jak wybrać praktyczne i przyjazne naturze akcesoria dla pizzerii

Opakowania ekologiczne w lokalu gastronomicznym zamiast plastiku – zmiana na lepsze!

Naturalne naczynia na grilla i piknik - grillowanie w duchu eko popłaca!

Opakowania garmażeryjne - ekologiczne i przyjazdy dla środowiska sposób przechowywania i pakowania żywności

W upalne dni ekologiczne miseczki do lodów będą jak znalazł!



Polecane

pixel