Lekcja nr 1 - "Trzcina cukrowa"

2020-05-14
Lekcja nr 1 - "Trzcina cukrowa"

Na otaczający nas świat składa się bogata różnorodność przyrody, jak i miliardy istot żywych, wobec których wreszcie przestajemy być obojętni. Pogłębiająca się w nas świadomość ekologiczna wpływa na drobne zmiany w życiu codziennym, które mamy nadzieję, przełożą się na lepsze jutro. Firma SlowPack, powstała z myślą o przyszłości, dlatego każdy nasz produkt posiada w swoim składzie certyfikowany materiał, który jest zgodny z europejskimi normami, a co więcej - w zdecydowanej większości jest również w pełni kompostowalny. Trzeba przyznać, że decyzja o wyborze asortymentu do naszego sklepu nie była łatwa. Wymagała od nas dobrego rozeznania na rynku oraz pogłębienia wiedzy, bo jak się okazuje nie wszystko jest przyjazne środowisku, co zwie się EKO. Dlatego z myślą o Was, przygotowaliśmy krótkie lekcje dotyczące surowców, z których powstały nasze opakowania.


Zatem tematem dzisiejszej lekcji będzie: TRZCINA CUKROWA.

  • Trzcina cukrowa to: roślina zielna, która jest łatwa w uprawie, nie wymaga częstego nawożenia czy podlewania. Lubi wysokie temperatury, powyżej 30°C, stąd jest hodowana w regionach tropikalnych. Trzcina rośnie bardzo szybko, a więc jej wycinka nie powoduje zubożenia środowiska naturalnego.
  • Zastosowanie trzciny cukrowej: cukier spożywczy, surowiec w przemyśle papierniczym i farmaceutycznym, w kosmetologii jako olejek skwalan, w medycynie jako środek kojący i przeciwbólowy oraz obecnie w gastronomii jako ekologiczne naczynia jednorazowe.
  • Jak powstaje naczynie z trzciny cukrowej? Podczas tłoczenia soku z trzciny cukrowej (z którego produkuje się cukier), pozostaje suchy, włóknisty materiał (bagassa), który dawniej traktowany był jako odpad. Z czasem słusznie zauważono, że można go ponownie wykorzystać do czegoś bardziej użytecznego. Okazuje się, że po zmiażdżeniu bagassy i wyczyszczeniu wodą, można wygniatać płaty, z których powstaje coś na wzór papieru. To właśnie ten produkt końcowy wykorzystywany jest obecnie do produkcji jednorazowych kompostowalnych naczyń oraz opakowań dla gastronomii
  • Czy produkty z trzciny cukrowej są kompostowalne? Tak. W przemysłowych kompostownikach rozkładają się w ciągu 40-60 dni. W przydomowych kompostownikach proces rozkładania jest nieco wolniejszy- do kilku miesięcy, ale możecie być spokojni, produkt nie zawiera w sobie żadnych substancji toksycznych, które mogłyby przez ten czas przedostać się do gleby.
  • Do jakiego pojemnika wyrzucić naczynie z bagassy? Należy wyrzucić do brązowego pojemnika na bioodpady.
  • Ważne: Wyprodukowane naczynia z trzciny cukrowej są sztywne, odporne na temperaturę i wilgoć, neutralne smakowo i są doskonałym zamiennikiem opakowań styropianowych!
  • Jakie naczynia z trzciny cukrowej możecie znaleźć w naszym sklepie? Są to głównie – talerze, miski, miseczki, kubki oraz opakowania na wynos typu menu box czy hamburger box.

Poniżej prezentujemy kilka ciekawych opakowań z trzciny cukrowej:

Pokaż więcej wpisów z Maj 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel