Lekcja nr 1 - "Trzcina cukrowa"

2020-05-14
Lekcja nr 1 - "Trzcina cukrowa"

Na otaczający nas świat składa się bogata różnorodność przyrody, jak i miliardy istot żywych, wobec których wreszcie przestajemy być obojętni. Pogłębiająca się w nas świadomość ekologiczna wpływa na drobne zmiany w życiu codziennym, które mamy nadzieję, przełożą się na lepsze jutro. Firma SlowPack powstała z myślą o przyszłości, dlatego każdy nasz produkt posiada w swoim składzie certyfikowany materiał, który jest zgodny z europejskimi normami, a co więcej – w zdecydowanej większości jest również w pełni kompostowalny. Trzeba przyznać, że decyzja o wyborze asortymentu do naszego sklepu nie była łatwa. Wymagała od nas dobrego rozeznania na rynku oraz pogłębienia wiedzy, bo jak się okazuje, nie wszystko co zwie się EKO, jest przyjazne środowisku. Dlatego z myślą o Was, przygotowaliśmy krótkie lekcje dotyczące surowców, z których powstały nasze opakowania. Od czegoś trzeba zacząć, dlatego tematem pierwszej lekcji będzie trzcina cukrowa. Czym dokładnie jest, jak można ją wykorzystać i ile praktycznych produktów z niej powstaje – najwyższy czas rozwiać wszelkie wątpliwości.

 

Co to jest trzcina cukrowa?

Jak to zazwyczaj bywa, zgłębienie wiedzy na jakiś temat powinno odbyć się od wyjaśnienia znaczenia kluczowego dla niego terminu. Zatem czym dokładnie jest trzcina cukrowa? Najczęściej mówi się o tym, że jest to jadalna roślina, wykorzystywana głównie do produkcji cukru. Z pewnością nie da się temu zaprzeczyć. Jednak to nie jej jedyne zastosowanie – ale o tym później.

Uprawa trzciny cukrowej najczęściej przypada na obszary Ameryki Południowej czy Indii z uwagi na fakt, iż jej wzrostowi sprzyjają wysokie temperatury sięgające nawet powyżej 30°C. Teraz już wiesz, dlaczego hodowana jest przede wszystkim w regionach tropikalnych. Jedną z jej najważniejszych zalet jest niewielka liczba wymagań, ponieważ jeśli ma ona zapewnione odpowiednie warunki to tak naprawdę niewiele już zostało w naszej kwestii – nie ma konieczności częstego nawożenia czy podlewania, a mimo wszystko bardzo szybko rośnie. Takie rozwiązanie to idealny przykład ekologicznych upraw z uwagi na wycinki, które nie powodują zubożenia środowiska naturalnego.

Ekologiczny biały talerz z trzciny cukrowej 20 × 20 cm – zadbaj, aby posiłki były nie tylko smaczne, ale i pięknie podane.

 

 

Zastosowanie trzciny cukrowej, czyli o tym, jak wiele możliwości mamy do wyboru

Nie da się nie zgodzić, że trzcina cukrowa to przede wszystkim surowiec, z którego produkowany jest charakterystyczny brązowy cukier oraz syrop cukrowy. Tak więc jest wszechobecny w branży gastronomicznej oraz przemyśle alkoholowym. Poza tym można ją wykorzystać w m.in.:

  • procesie wytwarzania biopaliwa;
  • przemyśle papierniczym i farmakologicznym;
  • kosmetologii np. jako olejek skwalan;
  • w medycynie jako środek kojący i przeciwbólowy.

 

My natomiast chcemy zwrócić szczególną uwagę na dość nietypowe zastosowanie, z którego wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy – tworzenie ekologicznych naczyń jednorazowych. Dzięki takim możliwościom jesteśmy w stanie znacząco zminimalizować lub całkowicie wykluczyć plastikowe produkty z obiegu na rzecz tych naturalnych i nieszkodliwych dla nas i środowiska.

Naturalny pojemnik z trzciny cukrowej w kolorze białym z dodatkowym miejscem na dip – to szczególnie polecane rozwiązanie dla miłośników nachosów.

 

 

Sekrety produkcyjne – jak powstają naczynia z trzciny cukrowej?

Proces produkcyjny bardzo często jest dla nas ogromną tajemnicą z uwagi na utrudniony dostęp do informacji na jego temat. Aby choć trochę zaspokoić Twoją ciekawość, spisaliśmy najważniejsze kwestie na temat poszczególnych etapów wytwarzania naczyń z trzciny cukrowej - talerzy, opakowań, pudełek czy kubków. Jak to wygląda krok po kroku?

  1. W wyniku tłoczenia soku z trzciny cukrowej (z którego produkuje się cukier), pozostaje suchy, włóknisty materiał (bagassa), który dawniej traktowany był jako odpad. Jednak z czasem słusznie zauważono, że można go ponownie wykorzystać do czegoś bardziej pożytecznego.
  2. Następnie należy zmiażdżyć bagasse i wyczyścić ją wodą.
  3. Trzecim krokiem jest wygniatanie płatów, z których powstaje coś na wzór papieru. To właśnie ten produkt końcowy wykorzystywany jest obecnie do produkcji m.in. talerzy z trzciny cukrowej.

 

Natura daje nam mnóstwo różnorodnych rozwiązań, które jesteśmy w stanie praktycznie wykorzystać – wystarczy tylko poświęcić nieco dłuższą chwilę, aby je przemyśleć i zacząć działać.

Eko widelec z trzciny cukrowej 16,2 cm – wytrzymały i odporny na działanie wysokich oraz niskich temperatur.

 

 

Czy opakowania, pojemniki lub naczynia z trzciny cukrowej są kompostowalne?

Choć na rynku pojawia się coraz więcej eko produktów, to nie wszystkie, które się w ten sposób reklamują, rzeczywiście powinny być tak nazywane. Natomiast co do naczyń z trzciny cukrowej nie ma żadnych wątpliwości – są one nie tylko ekologiczne, ale i w pełni kompostowalne.

W przemysłowych kompostownikach rozkładają się w ciągu 40-60 dni, natomiast w przydomowych proces rozkładania jest nieco wolniejszy – trwa nawet do kilku miesięcy. Jednak nie ma się czym martwić, w ten sposób wytworzone opakowanie czy talerz z trzciny cukrowej nie zawiera w sobie żadnych substancji toksycznych, które mogłyby przez ten czas przedostać się do gleby.

Szukasz czegoś sprawdzonego do swojej firmy cateringowej? Kompostowalny menubox niedzielony z trzciny cukrowej 600 ml zawsze doskonale sprawdza się w praktyce.

 

 

Gdzie wyrzucić pudełka z trzciny cukrowej? Zbiór charakterystycznych cech.

Skoro pojemniki z trzciny cukrowej są ekologiczną i bezpieczną dla nas i środowiska opcją, to do jakiego pojemnika powinniśmy je wyrzucić? Z uwagi na ich naturalność, najlepszą i najrozsądniejszą opcją jest umieszczenie zużytych produktów w brązowym pojemniku na bioodpady.

Kolejną ważną informacją, której z pewnością nie może tutaj zabraknąć jest trwałość naczyń z bagassy i ich właściwości. Do rąk konsumentów trafia asortyment, który jest sztywny, odporny na działanie niskiej oraz wysokiej temperatury, a także neutralny smakowo. Każda z tych cech jest niezwykle ważna, tym bardziej, gdy mówimy o zaopatrzeniu lokalu gastronomicznego. Dlatego zamiast pakowania ugotowanych pyszności w pudełka styropianowe, podaruj swoim klientom coś znacznie lepszej jakości – opakowania z trzciny cukrowej.

Biodegradowalne białe miseczki fingerfood w 4 różnych kształtach – pokocha je każdy, kto uwielbia różnorodność smaków i docenia estetykę podania.

 

 

Jakie naczynia z trzciny cukrowej dostępne są w ofercie SlowPack?

Jako świadoma potrzeb klientów hurtownia ekologiczna posiadamy w swojej ofercie niezwykle urozmaicony asortyment, tak aby każdy mógł w jednym miejscu znaleźć wszystkie potrzebne mu produkty – od słomek, przez opakowania ekologiczne aż po sztućce. Dostępne są m.in.:

 

Jak sam widzisz, opcji wartych uwagi jest naprawdę wiele, zatem pozostało jedno pytanie – którą z nich wybierasz?

 

 

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2020

Polecane

pixel