Lekcja nr 3 - "Naczynia z otrąb pszennych - jadalne talerze"
Otręby pszenne cieszą się ogromnym zainteresowaniem zarówno wśród osób planujących zrzucić parę zbędnych kilogramów, jak i tych, którym zależy na wdrożeniu do swojego życia zdrowej diety. Oprócz tego wykorzystuje się je także w produkcji – stanowią kluczową bazę podczas wytwarzania jadalnych naczyń. Mając taką wiedzę, jesteś w stanie sięgać po to, co nie tylko praktyczne, ale także naturalne – i Ty możesz przyczynić się do zmniejszenia ilości plastiku w obiegu. Jednorazowe produkty z otrąb pszennych – tak jak te z trzciny cukrowej czy liści palmowych są kolejną doskonałą alternatywą dla asortymentu wykonanego z tworzyw sztucznych. Dziś omówimy jakie są właściwości tego surowca, skąd jest pozyskiwany i dlaczego warto się nim zainteresować.
Czym są otręby pszenne?
Na samym wstępie wyjaśnijmy sobie, czym dokładnie są otręby pszenne. Otóż sprawa może wydawać się nie do końca oczywista, ponieważ kiedyś uznawano je za pewnego rodzaju odpad przemiału. Natomiast dziś zdanie na ten temat diametralnie się zmieniło. Przyjęto, że są ubocznym produktem przemiału zbóż, powstającym podczas produkcji mąki.
Warto wiedzieć, że aktualnie na rynku dostępne są różne rodzaje otrąb – poza pszennymi można się natknąć także na owsiane i żytnie. W zależności od tego, na które z nich padnie wybór, musimy mieć świadomość, że ich wartości będą się od siebie różniły.
Talerze z otrąb o średnicy 20 cm w opakowaniu liczącym 10 szt. świetnie sprawdzają się podczas serwowania dań w plenerze – idealne na wszelkie festyny i pikniki.
Otręby pszenne – właściwości. Czyli o tym, dlaczego warto je wykorzystywać.
Fakt, że otręby pszenne uwzględniane są w jadłospisach, wynika przede wszystkim z ich właściwości. W tym przypadku mówi się o dużej gęstości odżywczej, ponieważ pomimo tego, że posiadają one niezwykle niski poziom kaloryczności, to składające się na nie związki mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Surowe otręby pszenne zawierają w sobie sporą ilość m.in.: białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika, natomiast niewielką kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu. Poza tym należy pamiętać, że są one również źródłem wielu witamin i minerałów, które każdy powinien uwzględnić w swojej diecie – np.:
- witamin z grupy B;
- żelaza;
- potasu;
- magnezu;
- cynku;
- fosforu;
- miedzi;
- selenu;
- manganu.
Jak wprowadzić otręby pszenne do swojej diety?
Bez względu na to, czy zależy nam, aby wprowadzić do swojej diety otręby pszenne czy jakikolwiek inny nowy produkt, jego wdrażanie powinno odbywać się stopniowo w umiarkowanych ilościach. W ten sposób organizm w dość szybkim czasie przyzwyczai się do zmiany, a tym samym nie będzie wiązało się to z żadnymi nieprzyjemnościami, a nawet wręcz przeciwnie – może pomóc w zapobieganiu problemom trawiennym jak np. zaparcia.
Naczynia z otrąb pszennych – jeden surowiec i szereg możliwości.
Otręby pszenne charakteryzują się niezwykle delikatnym smakiem, dzięki czemu stanowią świetne uzupełnienie niemal każdej potrawy, a co więcej, mogą służyć jako podstawa jej podania! Sięganie po biodegradowalne naczynia z otrąb pszennych to dobry krok, aby zacząć prowadzić lokal w ekologicznym i odpowiedzialnym stylu. W ten sposób możesz zadbać nie tylko o otaczającą Cię przyrodę, ale także swoich gości – plastik powszechnie wykorzystywany do produkcji jednorazowej zastawy jest szkodliwy dla zdrowia człowieka.
Co z nich powstaje? Najczęściej spotykane wyroby to talerze z otrąb pszennych oraz miski, które poza swoją praktycznością zachwycają klientów także subtelnym, ale jakże estetycznym designem.
Miska z otrąb pszennych o średnicy 20 cm w opakowaniu liczącym 100 szt. to dobry sposób na podanie ciepłego dania podczas zimowego spotkania.
Otręby pszenne – co z nich zrobić i w jaki sposób? O tym, jak powstają eko naczynia.
Proces powstawania ekologicznych naczyń z otrąb spożywczych polega na sprasowaniu otrąb pod odpowiednim ciśnieniem. Najważniejsze jest, że nie ma to negatywnego wpływu na środowisko, ponieważ ich produkcja bazuje na znikomych ilościach wody oraz naturalnym surowcu. Dzięki temu wytwarzanie naczyń odbywa się bez stosowania szkodliwych związków chemicznych czy wydobywania cennych surowców nieodnawialnych, tak ważnych dla przyszłości naszej planety. Jadalne talerze to zatem w 100% naturalna i bezpieczna alternatywa dla plastiku!
Czym wyróżniają się miski i talerze z otrąb pszennych – oferta SlowPack
Każdy właściciel lokalu gastronomicznego zdaje sobie sprawę, jak ważne jest wykorzystywanie w nim najwyższej jakości zaopatrzenia. Sięgając po produkty z oferty naszej hurtowni ekologicznej SlowPack masz zagwarantowaną pełną satysfakcję z zakupów – jak to możliwe? Dostępne naczynia z otrąb pszennych mają mnóstwo zalet, a do najważniejszych z nich należą m.in.:
- możliwość stosowania w kuchenkach mikrofalowych oraz piekarniku;
- wytrzymałość i stabilność;
- można kompostować je nawet w przydomowych warunkach;
- są jadalne;
- biodegradacja trwa zaledwie 30 dni;
- 100% naturalność – brak związków chemicznych i tworzyw sztucznych;
- spełniają wymagania wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością EN 13432 oraz ASTM 6400.
Oprócz powyższych są one niezwykle uniwersalne – doskonale sprawdzają się podczas serwowania gorących oraz zimnych potraw, a także tych wyjątkowo oleistych i mokrych.
Znajdziesz u nas m.in.:
- ekologiczne talerze z otrąb pszennych;
- naturalne miski z otrąb pszennych;
- biodegradowalne półmiski z otrąb pszennych.
Oprócz tego w ofercie posiadamy opakowania ekologiczne, do których wytworzenia użyte zostały także inne eko materiały!
Półmisek głęboki z otrąb pszennych o wymiarach 24 x 16 cm 100 szt. – zagwarantuj swoim gościom pełną wygodę i jakość w ekologicznym wydaniu.
Gdzie powstają jadalne talerze z otrąb pszennych – polska produkcja i niepowtarzalna estetyka
Ważnym ekonomicznym aspektem w wytwarzaniu naczyń z otrąb pszennych jest fakt, że produkcja odbywa się w Polsce, co przekłada się na krótki łańcuch dostaw – zboże rośnie w kilka miesięcy i nie jest produktem deficytowym w naszym kraju. Co więcej, zakup jadalnych misek i talerzy z otrąb, każdorazowo wspiera rodzimy rynek, dając pracę tysiącom osób na różnych etapach łańcucha sprzedaży.
Atutem tych jednorazowych produktów jest również ich estetyka – asortyment firmy BIOTREM zdecydowanie cieszy oko. Na rynku dostępne są naczynia jadalne o brązowym kolorze, różnej wielkości oraz kształtach, a dodatkowo niesamowicie pachnące. Idealnie nadają się na imprezy w plenerze, pikniki, festiwale, jak również do małej i dużej gastronomii.
Ciekawostki o otrębach pszennych - dla tych, którzy chcą wiedzieć więcej.
Po takiej dawce wiedzy już doskonale wiesz, co to są otręby pszenne, dlaczego warto je spożywać, a także, w jaki sposób wykorzystywane są przy produkcji. Na sam koniec zebraliśmy dla Ciebie dwie ciekawostki na ich temat.
- Czy wiesz, że z 1 tony naturalnych otrąb pszennych, można wyprodukować 10 tysięcy sztuk naczyń?
- Na pomysł produkcji talerzy z otrąb wpadł Pan Jerzy Wysocki, czyli polski młynarz, który podczas kryzysu w branży długo rozmyślał, w jaki sposób uratować firmę przed upadkiem. Po latach eksperymentów opracował sposób na zagospodarowanie otrąb pszennych (odpadu produkcyjnego i zmory każdego młynarza). Ciężka praca się opłaciła. Po latach wspomnianych eksperymentów firma BIOTREM ma się doskonale, a ich naczynia jadalne z otrąb pszennych są cenione na całym świecie.