Lekcja nr 3 - "Naczynia z otrąb pszennych - jadalne talerze"

2020-06-17
Lekcja nr 3 - "Naczynia z otrąb pszennych - jadalne talerze"

Jednorazowe naczynia z otrąb pszennych są kolejną po produktach z trzciny cukrowej czy liści palmowych (patrz poprzednie lekcje - LEKCJA NR 1 - "TRZCINA CUKROWA" i LEKCJA NR 2 - "LIŚCIE PALMOWE") doskonałą alternatywą dla opakowań wykonanych z tworzyw sztucznych. Otręby są produktem ubocznym przemiału zbóż, podczas produkcji mąki. Proces powstawania biodegradowalnych naczyń z otrąb spożywczych polega na sprasowaniu otrąb pod odpowiednim ciśnieniem i nie ma negatywnego wpływu na środowisko, ponieważ ich produkcja bazuje na znikomych ilościach wody oraz naturalnym surowcu. Dzięki temu wytwarzanie naczyń odbywa się bez stosowania szkodliwych związków chemicznych czy wydobywania cennych surowców nieodnawialnych, tak ważnych dla przyszłości naszej planety. Jadalne talerze to zatem w 100% ekologiczna alternatywa dla plastiku!


Talerze z otrąb pszennych - jadalne naczynia:

  • Bardzo dobrze nadają się do serwowania posiłków zimnych, gorących, oleistych i mokrych,
  • Można stosować w kuchenkach mikrofalowych oraz piekarniku,
  • Naczynia są wytrzymałe i stabilne,
  • Nie ma przeszkód, by kompostować je nawet w przydomowym kompostowniku,
  • Co więcej - można je zjeść wraz z podanym na nich posiłkiem (naszym zdaniem są całkiem smaczne ;)),
  • Ulegają pełnej biodegradacji w zaledwie 30 dni (tabelka poniżej),
  • Są w 100% naturalne, nie zawierają związków chemicznych oraz żadnych tworzyw sztucznych,
  • Jadalne naczynia są przetestowane pod kątem bezpieczeństwa w kontakcie z żywnością.

Talerze jadalne z otrąb pszennych - polska produkcja i niepowtarzalna estetyka

Ważnym ekonomicznym aspektem w wytwarzaniu naczyń z otrąb pszennych jest fakt, że produkcja odbywa się w Polsce, co przekłada się na krótki łańcuch dostaw - zboże rośnie w kilka miesięcy i nie jest produktem deficytowym w naszym kraju. Co więcej, zakup jadalnych naczyń z otrąb, każdorazowo wspiera rodzimy rynek, dając pracę tysiącom osób na różnych etapach łańcucha sprzedaży. Atutem jednorazowych naczyń z otrąb pszennych jest również ich estetyka - produkty firmy BIOTREM zdecydowanie cieszą oko. Na rynku dostępne są naczynia jadalne o brązowo-beżowym kolorze, różnej wielkości oraz kształtów, które niesamowicie pachną chlebem. Idealnie nadają się na imprezy w plenerze, pikniki, festiwale, jak również do małej i dużej gastronomii.


Naczynia z otrąb - naczynia jadalne - ciekawostki

  • Czy wiesz, że z 1 tony naturalnych otrąb pszennych, można wyprodukować 10 tysięcy sztuk naczyń?
  • Na pomysł produkcji talerzy z otrąb wpadł Pan Jerzy Wysocki - polski młynarz, który podczas kryzysu w branży długo rozmyślał w jaki sposób uratować firmę przed upadkiem. Po latach eksperymentów opracował sposób na zagospodarowanie otrąb pszennych - odpadu produkcyjnego i zmory każdego młynarza. Ciężka praca się opłaciła. Po latach od wspomnianych eksperymentów, firma BIOTREM ma się doskonale, a ich naczynia jadalne są cenione na całym świecie.

Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych propozycji produktów z otrąb pszennych dostępnych w naszym sklepie:


Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel