Polilaktyd (PLA) – bioplastik, który warto wykorzystać!

2021-07-30
Polilaktyd (PLA) – bioplastik, który warto wykorzystać!

Hasła takie jak „PLA” czy „polilaktyd” coraz częściej przewijają się w kontekście ekologicznych sposobów na zastąpienie plastiku. Warto wiedzieć, że te dwie frazy znaczą dokładnie to samo – polikwas mlekowy. Od jakiegoś czasu możemy zauważyć, że w sklepach, a także lokalach gastronomicznych pojawiają się produkty z biotworzywa PLA. Skąd bierze się popularność wyrobów wykonanych z ekoplastiku? Dziś porozmawiamy sobie m.in. o właściwościach polilaktydu i o tym, dlaczego warto go wykorzystywać. Zapraszamy do lektury!

 

Polilaktyd – co to takiego?

Przejdźmy od razu do sedna, czyli do tego, czym tak właściwie jest polilaktyd (PLA). Jest to biodegradowalny polimer, czyli tworzywo, które powstaje w wyniku polimeryzacji. Wytwarzany jest on z surowców odnawialnych – najczęściej jest to skrobia kukurydziana lub trzcina cukrowa, co sprawia, że ma on pochodzenie naturalne. W najprostszych słowach można powiedzieć, że polilaktyd jest ekologicznym plastikiem. I właśnie z tego względu jest on coraz częściej spotykany w różnych miejscach, w których odchodzi się od tradycyjnych produktów plastikowych.

 

 

Polilaktyd, czyli ekoplastik przyjazny środowisku

Jak to możliwe, by plastik był przyjazny środowisku? Oczywiście jest to niemożliwe, chyba że mowa tutaj o PLA, czyli bioplastiku. W końcu coś, co ma pochodzenie naturalne, nie mogłoby być szkodliwe dla natury. Wyroby wykonane z polilaktydu mają to do siebie, że w przypadku, gdy mają zapewnione odpowiednie warunki, bardzo szybko się rozkładają do związków organicznych. I to jest główny powód, dla którego coraz częściej stawia się na ekoplastik zamiast na produkty plastikowe, które będą zalegać w środowisku przez tysiące lat.

 

Jakie korzyści daje wytworzenie polilaktydu?

O tym, że bioplastik jest przyjazny naturze, decyduje nie tylko jego zdecydowanie szybszy rozkład względem tradycyjnego plastiku, a fakt, że rozkłada się on do związków organicznych, a nie do szkodliwego mikroplastiku. W tym miejscu pochylmy się na chwilę nad samą produkcją PLA. Wytworzenie polilaktydu wymaga zużycia o wiele mniejszych ilości paliw kopalnianych niż w przypadku PET czy PP. Co więcej, surowiec, z którego powstaje PLA jest w 100% odnawialny.

Ekoplastik powstaje z roślin, które jak wiadomo – produkują tlen, a tym samym – pochłaniają dwutlenek węgla. Jest to kolejna korzyść dla naszego środowiska i ma wpływ m.in. na ograniczenie efektu globalnego ocieplenia.

 

Certyfikaty potwierdzające kompostowalność produktów z bioplastiku

Najczęściej możemy spotkać dwa certyfikaty potwierdzające kompostowalność produktów PLA – OK Compost Industrial, który oznacza, że dany produkt jest w pełni kompostowalny w warunkach przemysłowych lub OK Compost Home, który zapewnia nas, że produkt rozłoży się nawet w przydomowym kompostowniku. Worki z takim certyfikatem możemy wykorzystać np. do zbierania odpadów organicznych, by później móc wyrzucić je wraz z workiem w miejsce do tego przeznaczone.

 

 

Polilaktyd – właściwości ekoplastiku

Co można powiedzieć o właściwościach PLA? Bioplastik charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest w pełni biodegradowalny, o czym wspomnieliśmy już we wcześniejszym akapicie. Właściwość tę potwierdził m.in. Instytut Badawczy Opakowań COBRO. Jest to największa zaleta tego tworzywa, ale nie jest ona jedynym powodem, który przemawia za wykorzystaniem PLA w życiu codziennym.

Co jeszcze możemy powiedzieć o polilaktydzie? Przede wszystkim to, że ekoplastik ma doskonałe właściwości organoleptyczne – zaczynając od zapachu, idąc przez konsystencję, a kończąc na wyglądzie. Dzięki tym cechom bioplastik jest całkowicie neutralny w kontakcie z żywnością, przez co obecnie jest tak chętnie stosowany w wielu lokalach gastronomicznych.

Gdzie bioplastik doskonale sprawdza się w praktyce?

Tradycyjny polilaktyd topi się już w temperaturze 40-50 st. Celsjusza dlatego nie jest polecany do gorących potraw czy napojów, jednak i w przypadku wspomnianych zastosowań mamy świetne rozwiązanie – C-PLA, czyli bioplastik o zwiększonej wytrzymałości na wysokie temperatury (nawet do 90 st. Celsjusza). Sprawdzi się on nawet przy najcieplejszych posiłkach.

PLA jest to więc doskonałe rozwiązanie dla gastronomii, ponieważ łączy w sobie wszystkie zalety tradycyjnego plastiku, nie przejmując jednocześnie jego największej wady – zanieczyszczania środowiska.

 

Polilaktyd – zastosowanie bioplastiku w gastronomii

Ekoplastik, jak już wspomnieliśmy, jest chętnie wykorzystywany w punktach gastronomicznych różnego rodzaju. Coraz większa ilość restauracji, pubów czy food trucków oferuje swoim klientom wyroby z PLA, za którymi przemawia nieraz wspomniana już biodegradowalność. Co obecnie produkuje się z PLA dla gastronomii?

Kubki z bioplastiku

Jednorazowe i lekkie kubki z mączki kukurydzianej to jedne z najczęściej występujących produktów, które można spotkać na półkach sklepowych, a także w lokalach gastronomicznych. Świetnie sprawdzą się do podawania zimnych napojów, a także jako zamiennik miseczek na lody i desery.

 

 

Kieliszki z PLA

Coraz częściej spotkać możemy się również z jednorazowymi, biodegradowalnymi kieliszkami do alkoholu PLA. Są one świetnym zamiennikiem dla plastikowych kieliszków bądź tych szklanych. Można je wykorzystać np. podczas imprez plenerowych.

 

 

Ekologiczne pojemniki na sosy z polilaktydu

Ekologiczne pojemniki na sosy z bioplastiku najczęściej możemy spotkać w pizzeriach i w food truckach, w których serwowane są dodatki do dań w postaci pysznych dipów. Niewielkie pojemniczki umożliwiają swobodne korzystanie z sosu, który w żaden sposób nie zmieni swoich walorów smakowych po kontakcie z eko tworzywem.

 

 

Eko sztućce PLA

Czym byłaby restauracja, pub, knajpa czy bar bez zestawu sztućców? Jeszcze do niedawna w tego typu lokalach królowały jednorazowe noże, widelce i łyżki z plastiku. Dziś na szczęście odchodzi się od tego zastępując te wyroby sztućcami z polilaktydu, które najczęściej wykonane są ze skrobi kukurydzianej. Dzięki swoim właściwościom nadają się one do jedzenia nawet najgorętszych potraw (odporne są na temperatury do nawet 90°C). Sztućce z PLA jednorazowe cechują się wytrzymałością, a także lekkością, która zapewnia komfort podczas jedzenia.

 

 

Polilaktydowe naturalne opakowania

W obecnych czasach bardzo popularnym rozwiązaniem jest branie jedzenia na wynos. Do tego wymagane jest użycie specjalnych pojemników, które umożliwią swobodny transport posiłków. Doskonałym przykładem takich wyrobów są biodegradowalne opakowania z PLA, do których najczęściej pakowane są m.in. sałatki, kanapki, desery czy przekąski.

 

 

Siatki i reklamówki z bioplastiku

Doskonałą alternatywą dla plastiku, są także w pełni kompostowalne reklamówki wykonane z bioplastiku. W niczym nie są gorsze od klasycznych, a tym samym szkodliwych, plastikowych reklamówek, z tą różnicą, że w przeciwieństwie do nich rozłożą się nawet w przydomowym kompostowniku tak jak nasze worki z certyfikatem OK COMPOST HOME.

 

 

Jesteś zaciekawiony, jak wyglądają w rzeczywistości produkty wykonane z polilaktydu? Odwiedź naszą hurtownię ekologiczną SlowPack – posiadamy bogatą ofertę sztućców, opakowań ekologicznych, kubków i innych akcesoriów wykonanych z mączki kukurydzianej.

 

 

 

Polecane

pixel