Opakowania ekologiczne w lokalu gastronomicznym zamiast plastiku – zmiana na lepsze!

2021-08-20
Opakowania ekologiczne w lokalu gastronomicznym zamiast plastiku – zmiana na lepsze!

W dzisiejszych czasach praktycznie zewsząd słyszymy hasło „ekologia”. Można by rzec, że lepiej późno niż później, bowiem przez długie lata w środowisku nagromadziła się „spora” ilość plastiku i innych tworzyw sztucznych, które zagrażają zarówno nam, jak i naszej planecie, a ludzkość nie robiła sobie z tego faktu kompletnie nic. Na szczęście od jakiegoś czasu można zauważyć trend na bycie eko. Nie inaczej jest w przypadku restauracji, food trucków, barów, pubów i innych lokali gastronomicznych, bo to właśnie tam możemy coraz częściej spotkać naturalne opakowania gastronomiczne, które skutecznie zastępują tradycyjne wyroby plastikowe. Ale jak to dokładnie z nimi jest? Czy warto stawiać na eko opakowania dla gastronomii? O tym w dalszej części wpisu – zapraszamy do zagłębienia się w lekturę!



Opakowania dla gastronomii – wszechobecny plastik

Żyjemy obecnie w świecie wszechobecnego plastiku – nie sposób natrafić na miejsce w którym przy dłuższym spacerze, nie natkniemy się na choćby kilka porzuconych samym sobie śmieci. Dlatego też – jeżeli wspomniane spacerowe niedogodności uprzykrzają nam życie, a planeta nie jest nam obojętna, warto zmieniać swoje nawyki już dziś. Plastik, bo o nim chwilę porozmawiamy, jest codziennie produkowany i wykorzystywany w niezliczonych ilościach. Jedną z branż, w której na co dzień spotykamy wyroby plastikowe, jest niestety w dalszym ciągu gastronomia.

Najlepszym tego przykładem są sztućce, kubki, naczynia czy opakowania jednorazowe dla gastronomii. Te, najczęściej służące klientom „na raz”, lądują po kilku chwilach w kuble na śmieci lub co gorsze – na trawnikach czy nawet chodnikach. Nie musimy w tym miejscu mówić, jakie niesie to ze sobą konsekwencje…

Plastikowe opakowania gastronomiczne na wynos oraz inne artykuły niszczą naszą planetę, przed którą widnieje perspektywa na tysiące lat współistnienia z rozkładającym się tworzywem.



Opakowania jednorazowe dla gastronomii – a może duże STOP dla plastiku?

Na szczęście – dla nas i naszego środowiska – coraz większa ilość restauracji i innych punktów gastronomicznych wycofuje ze swojej oferty plastikowe sztućce, naczynia, kubki czy pudełka gastronomiczne. Celowy wybór ekologicznych rozwiązań to, mogłoby się wydawać, mały krok ku ochronie przyrody. Z perspektywy jednego człowieka – może i mały, ale przede wszystkim świadomy i jeśli zostanie zastosowany przez odpowiednią ilość osób - znacząco wpłynie na środowisko wokół nas.

Poza tym – jeśli jeden lokal zmieni swoje nawyki, to istnieje spore prawdopodobieństwo, że swoje przyzwyczajenia zmienią kolejne restauracje, food trucki czy bary. A jeśli wszystkie gastronomiczne placówki, podążając tym trendem zmienią sposób serwowania posiłków na w pełni ekologiczny - będzie to walka “warta zachodu”.



Opakowania do gastronomii – zmiana nawyków nie tylko wewnątrz lokalu

W tym miejscu warto zauważyć pewną ważną zależność – wybierając ekologiczne pudełka gastronomiczne, o ochronę naszej planety być może zadbają nie tylko właściciele danego lokalu. Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to, czym i w czym jedzą, chętniej wybierając lokale w których mogą posilić się w ekologiczny sposób. Wspomniana zależność może zadziałać jednak w drugą stronę - mniej świadomi klienci, pod wpływem obserwacji istniejących eko trendów być może zastanowią się nad swoimi przyzwyczajeniami, zmieniając je pod naszym pośrednim wpływem.

Prostym przykładem może być dostawa – jeżeli klient będzie mieć opcję wybrania gastronomicznego opakowania na wynos, które jest wykonane np. z papieru zamiast plastiku, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wybierze rozwiązanie „eko”. A kto wie, może od tego zacznie się jego świadomy wybór i już za każdym razem będzie stawiać na naturalne zamienniki – nie tylko do jedzenia, ale również innych artykułów codziennego użytku.



Opakowania gastronomiczne z naturalnych materiałów zamiast plastiku – jakie tworzywo zamiast plastiku?

Jeżeli już zdecydujemy się na to, żeby zmienić coś w życiu naszego lokalu, warto dowiedzieć się nieco więcej na temat ekologicznych wyrobów dla gastronomii. Jeszcze do niedawna najpopularniejszym zamiennikiem dla plastiku był papier i drewno. To właśnie z tego materiału mogliśmy spotkać w restauracjach i innych lokalach m.in. sztućce, kubki czy naczynia. Dziś rynek jest na tyle rozwinięty, że opakowania papierowe dla gastronomii stanowią tylko jedno z wielu eko rozwiązań. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się również akcesoria wykonane z trzciny cukrowej czy PLA.



Eko opakowania jednorazowe do gastronomii – sprawdź, dlaczego warto!

Przechodząc do sedna artykułu, czyli tego, dlaczego warto wybrać naturalne opakowania gastronomiczne, skupimy się na właściwościach poszczególnych produktów wykonanych z wyżej wymienionych eko materiałów. Wybierać jest w czym, co może przyprawić o zawrót głowy – niezależnie jednak od tego, z czego będą wykonane ekologiczne artykuły jednorazowe dla gastronomii, wszystkie są zdecydowanie lepszym wyjściem niż plastik.


Papierowe opakowania dla gastronomii
Na “przystawkę” weźmy pod lupę najbardziej powszechne z eko zamienników, czyli papierowe opakowania na wynos dla gastronomii. Są to wyroby, które doskonale sprawdzają się przez cały rok, stąd też niezwykle często polecane są jako opakowania na wynos. Opakowania z papieru zapewniają bardzo dobrą izolację termiczną – dzięki nim potrawy zachowują swoją temperaturę przez dłuższy czas. Takie rozwiązanie szczególnie znajduje upodobanie wśród klientów, którzy lubią wziąć posiłek na wynos i spożyć go w plenerze lub w domu. Najczęściej spotykanymi produktami są eko opakowania do burgerów.

Jeśli chodzi o wyroby papierowe to nie tylko opakowania zamykane robią dużą furorę w lokalach gastronomicznych. Udając się do restauracji, food trucku czy innego punktu, w którym serwowane są potrawy na wynos np. zapiekanki czy frytki, spotkać możemy m.in. talerze i tacki papierowe. Tego typu produkty warto wykorzystać również w warunkach domowych np. na imprezy plenerowe.



Opakowania jednorazowe dla gastronomii z trzciny cukrowej
Kolejnym surowcem, z którego powstają pudełka gastronomiczne, jest trzcina cukrowa. Jest to materiał, który podobnie jak papier zapewnia pojemnikom świetne właściwości termiczne. Pudełka te cechują się również odpornością na skrajne temperatury – zaczynając od bardzo niskich (-15°C), a kończąc na ekstremalnie wysokich (+220°C). Dzięki temu doskonale sprawdzają się do transportowania zarówno zimnych, jak i gorących dań. Co więcej, klienci z pewnością docenią fakt, że można je bez problemu umieścić w piekarniku lub zamrażarce.

Na stronie SlowPack znajdziesz opakowania gastronomiczne na wynos z trzciny cukrowej, które są oczywiście w pełni biodegradowalne i kompostowalne – w przeciwieństwie do plastikowych pojemników rozłożą się nie w tysiąc lat, a dosłownie kilka chwil patrząc z perspektywy planety, bo w kilka tygodni. Przykładem takich opakowań są oferowane przez nas menuboxy czy burgerboxy.



Opakowania na wynos – gastronomia coraz częściej sięga po PLA
Dla tych, którym ciężko jest wyobrazić sobie zamianę plastiku na ekologiczny zamiennik mamy dobrą informację – PLA! Jest to...bioplastik, o którym z roku na rok jest coraz głośniej. Jest to tworzywo, które jest łudząco podobne do tradycyjnego plastiku – różni się ono oczywiście przede wszystkim możliwością rozkładu do związków organicznych!

Sztućce, naczynia czy opakowania cateringowe z PLA są w 100% biodegradowalne, przez co są nieszkodliwe dla naszej planety, środowiska naturalnego, a także naszego zdrowia. Zużyte opakowania poddawane są kompostowaniu przemysłowemu lub recyklingowi. Dzięki tym metodom produkty ulegają kompletnemu rozkładowi, wskutek czego powstaje woda, a także CO2. Produkty wykonane z polilaktydu najczęściej sprawdzają się do chłodniejszych potraw i napojów. Odporne są one na umiarkowane temperatury (maksymalnie do 40°C). Oprócz opakowań na żywność dużą popularnością cieszą się m.in. miseczki czy pojemniki deserowe. Jeśli jednak potrzebujecie zachować właściwości plastiku oraz odporność na podwyższoną temperaturę - mamy dla Was rozwiązanie - produkty z CPLA, czyli PLA które wytrzyma temperaturę nawet do 85°C.



Jeśli chcesz więcej poczytać o PLA, przeczytaj jeden z naszych poprzednich wpisów dostępny tutaj: polilaktyd (PLA) – bioplastik, który warto wykorzystać!

A jeżeli z kolei pragniesz wprowadzić w swoim lokalu zmiany, które pomogą naszej planecie, skorzystaj z bogatej oferty sklepu i hurtowni SlowPack. Znajdziesz u nas nie tylko ekologiczne opakowania, ale również biodegradowalne sztućce, eko kubki, naturalne naczynia i wiele więcej – zapraszamy!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel