Lekcja nr 6 - "Mączka kukurydziana i jej zastosowanie w gastronomii – charakterystyka i przeznaczenie"
W dobie rosnącej świadomości i troski o nasze środowisko, a także coraz większej ilości odpadów plastikowych w morzach i oceanach, odkrywanie ekologicznych alternatyw stało się niezwykle istotne. To właśnie wśród nich znajdują się produkty z papieru, bambusa czy bohatera naszego wpisu - mączki kukurydzianej, która okazuje się mieć niesamowite możliwości. Oprócz bycia dodatkiem w kuchni ma także znacznie szersze zastosowanie — doskonale przechowuje i transportuje naszą żywność oraz przyczynia się do ochrony naszej planety jako materiał do tworzenia ekologicznych naczyń. Chcesz poznać lepiej tej niepozorny składnik, który ma tak ogromne zastosowanie i wpływ na naszą zrównoważoną przyszłość? Zapraszamy!
Mączka kukurydziana — co to?
Mączka kukurydziana to niezwykły i całkowicie biodegradowalny surowiec. Wykorzystuje się ją do tworzenia materiału PLA, czyli w pełni biodegradowalnego polimeru, gdyż ma ona niezwykłą zdolność do nierozpuszczania się w kontakcie z wilgocią. To właśnie dlatego niezwykle dobrze sprawdza się jako tworzywo do produkcji ekologicznych sztućców, naczyń i pojemników czy kubków do zimnych napojów.
Artykuły z mączki kukurydzianej są nie tylko praktyczne i wygodne w użyciu, ale również stanowią świadomy wybór na rzecz ochrony środowiska, pozwalając nam cieszyć się pysznymi potrawami i napojami, bez szkodzenia planecie i zaśmiecania jej powierzchni. Dlaczego? Naczynia wykonane z tego materiału są biodegradowalne w warunkach przemysłowych, nie pozostawiając po sobie śladu tak jak w przypadku jednorazowych produktów z plastiku.
Kubek PLA Green Tree 450 ml to świetny zamiennik klasycznych plastikowych opcji dla każdego, bez wyjątku! Z tej ekologicznej opcji skorzystać mogą bary, food trucki, gospodarstwa domowe podczas przyjęć i spotkań towarzyskich oraz szkolne i biurowe bufety.
Mączka kukurydziana — nie tylko tworzywo, ale i ważny składnik w gastronomii!
Mączka kukurydziana w czystej postaci to niezastąpiony składnik w kuchni, który oferuje szerokie spektrum zastosowań, gdyż jej właściwości zagęszczające sprawiają, że idealnie nadaje się do dosładzania i zagęszczania potraw — zup, gulaszy i sosów, którym chcemy nadać konsystencję bardziej kremową. Ale to nie wszystko, gdyż mączka kukurydziana jest także idealna do przygotowywania bezglutenowych wypieków, ponieważ nadaje im puszystą i wilgotną formę. To niezawodny skarb, który w gastronomii przejawia się zarówno w formie ekologicznych naczyń, jak i pysznych dań!
Pojemnik PLA z pokrywką 250 ml doskonale nadaje się do przenoszenia żywności o niewysokiej temperaturze — sałatek czy kanapek, zarówno w restauracjach serwujących jedzenie na wynos, jak i biurach z własnymi bufetami.
Mączka kukurydziana jako alternatywa dla plastiku — czy to dobre rozwiązanie?
W obliczu wciąż rosnącego zagrożenia związanego z kryzysem klimatycznym, zanieczyszczeniem środowiska i powietrza czy pochłanianiem przez glebę i wody gruntowe cząsteczek mikroplastiku, mączka kukurydziana staje się fascynującą alternatywą dla tradycyjnych, jednorazowych opcji. Dlaczego warto zainwestować w naczynia wykonane z tego surowca? Przede wszystkim są one ekologiczne i jeśli zapewni się im odpowiednie warunki, to rozłożą się do związków organicznych! Oznacza to, że nie zostawiają trwałego śladu na naszej planecie. Wybierając m.in. kubki z mączki kukurydzianej, aktywnie przyczyniamy się do poprawy stanu środowiska naturalnego, eliminując obciążenie związane z plastikowymi odpadami.
Mączka kukurydziana jako materiał do produkcji naczyń jednorazowych przynosi liczne korzyści zarówno dla nas, jak i dla naszej planety. Oprócz tego, że są one biodegradowalne, gwarantują również bezpieczeństwo dla naszego zdrowia, gdyż nie wydzielają toksycznych substancji podczas kontaktu z ciepłymi płynami. Dzięki nim możemy spokojnie cieszyć się ulubionymi napojami, jednocześnie mając pewność, że nie szkodzimy środowisku naszymi działaniami.
Jak rozpoznać produkty z mączki kukurydzianej, czyli PLA?
Ekologiczne naczynia wykonane z mączki kukurydzianej ze względu na przezroczysty wygląd i połysk do złudzenia przypomina tradycyjny plastik, jednak rozpoznać możemy je łatwo po odpowiednich symbolach. Materiał PLA zaliczany bowiem jest do grupy „7 Other” i takie oznaczenie też widnieje na wszystkich produktach z niego wykonanych. Związane jest z wprowadzeniem w życie Dyrektywy Plastikowej, która wymaga wyraźnego oznaczenia tego rodzaju produktów — nie należy się jednak niepokoić, gdyż mączka kukurydziana jest całkowicie pochodzenia naturalnego i przy odpowiedniej utylizacji nie zostawia śladu w naturze.
Widelce koktajlowe PLA 250 szt. są ekologiczną opcją dla wszystkich firm cateringowych, lokali gastronomicznych oraz tych, którzy planując przyjęcie, chcą pozostać przyjaźni środowisku nawet w tak drobnym detalu.
Jak wygląda proces produkcji ekologicznych naczyń?
Proces powstawania naczyń z mączki kukurydzianej opiera się na innowacyjnej technologii wykorzystującej biodegradowalny polimer o nazwie PLA, który przekształca mączkę w ekologiczne kubki i inne produkty w procesie fermentacji. Jak jednak dokładnie przebiega ta transformacja?
Cały proces rozpoczyna się od surowców roślinnych, takich jak kukurydza — po jej odpowiednim mieleniu na mokro, skrobia zostaje oddzielona, a następnie mieszana z kwasem mlekowym i podgrzewana, dzięki czemu ulega przemianie w dekstrozę lub cukier kukurydziany. To jednak jeszcze nie koniec! Najważniejszy moment nadchodzi wraz z fermentacją glukozy, prowadzącą do powstania kwasu L-mlekowego, stanowiącego główny składnik PLA, który jest podstawą do produkcji ekologicznych naczyń z mączki kukurydzianej. Dodatkowo cała produkcja zużywa aż o 70% mniej energii, niż tradycyjna produkcja klasycznego plastiku.
Gdzie możemy je wykorzystywać?
Naczynia z mączki kukurydzianej to wszechstronne rozwiązanie, które można wykorzystać w formie kubeczków, tacek czy ekologicznych opakowań na wynos w różnych miejscach i sytuacjach — na piknikach, festiwalach, w kawiarniach, barach i restauracjach, dodając ekologicznego uroku każdej gastronomicznej scenie. Są lekkie, wytrzymałe i stylowe, zatem ich obecność wcale nie zmniejszy komfortu użytkowania przez klientów lokalu czy wydarzenia plenerowego. Co więcej, różnica pomiędzy produktami wykonanymi z PLA a z tradycyjnymi z plastiku, będzie niezauważalna!
Biodegradowalne reklamówki PLA 50 szt. to alternatywa dla jednorazowych opcji, którą do swojego biznesu wprowadzić mogą zarówno restauracje i kawiarnie, jak i lokalne osiedlowe sklepy, warzywniaki czy niezależne sklepy z chemią gospodarczą.
Naczynia z mączki kukurydzianej — zadbaj o środowisko z hurtownią SlowPack
Kiedy wybierasz naczynia z mączki kukurydzianej, przede wszystkim wykazujesz troskę i odpowiedzialność za naszą planetę, ale także zyskujesz wysoką jakość i atrakcyjne ceny. Jako ekologiczna hurtownia z przyjaznymi środowisku rozwiązaniami dla gastronomii, SlowPack dostarcza produkty najwyższej klasy, które spełniają kryteria jakości oraz komfortu podczas użycia. Dzięki nim możesz zadowolić zarówno swoich klientów, którzy doceniają ekologiczne podejście, jak i rozwijać sukces swojego lokalu!
Chcesz dowiedzieć się więcej o ekologicznych alternatywach dla swojego biznesu? Odwiedź naszego bloga i zajrzyj na SlowPack już dziś!
Zobacz inne wpisy:
Energooszczędność w domu – jakie kroki podjąć, aby zmniejszyć zużycie energii w codziennym życiu?
Certyfikaty ekologiczne, które warto znać – dlaczego? Kilka słów wyjaśnienia